Zwykło się twierdzić, że jeśli dobra kwa to bez żadnych zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
kawa arabica w ziarnach
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie przeróżne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są bardzo pokrewne, to jednak się różnią.
Arabica Meksyk
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok i lubi ciepło, w następstwie tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją integrować z aromatami, skutkiem tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dokumentnie skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.