Wybór między kawą ziarnistą oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą daje nam producent. W jaki sposób więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa bezkofeinowa
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu bez względu od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu doborowy rodzaj kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa Jacu Bird Coffee
Kawa mielona jest idealną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale dalej zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji i po paru minutach zdołać rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W doborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna odkryć się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.